Nisan 21, 2013

Kadınlar Rüyalar Ejderhalar - Ursula K. LeGuin


Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar

Dili: Türkçe

Kitaba gelmeden önce önsözünde şöyle bir durup hakkını vermeliyiz. Bülent Somay derleyip bir de önsöz kondurmuş ki ne önsöz. Bu gibi sitelerde tam metni bulabilirsiniz, lütfen 10 dakikanızı ayırıp okuyun.

Gelelim kitabın kendisine. Bu sefer fantastik öykülerden değil, Ursula Teyze'nin kendi fantastik dünyasına bakıyoruz. Bu kitap onun denemelerinden oluşuyor. Adından da belli olacağı gibi genellikle kadınlar rüyalar ve ejderhalar -bilimkurgu/fantezi- üzerine. Aslında bütün denemeler için ayrı yorum yapma ihtiyacı hissediyorum. Aynı Ursula'nın tarzı olduğu gibi, okuduklarından alıntılayarak kendi düşüncelerimi ekleme ihtiyacındayım ama sanırım bunu kendime özel yapacağım.

Açıkçası, Ursula Le Guin gibi birisinin kendi hayatının nasıl olacağını merak etmiştim. Ursula'nın kendi dünyasına adım atmadan önce en azından Yerdeniz'i, mümkünse de Mülksüzler ve Karanlığın Sol Eli'ni okumanızı tavsiye edeceğim. 

Kendisinin bir feminist ve Jungcu olduğunu biliyordum ama bunu kendi ağzından, yaşadığı yıllara göre tecrübe etmiş oldum ve çok mutluyum. En çok da üç çocuk annesi olarak, sanatçı kadın - yazar anne konularında oturup düşündüklerini yazdığı için teşekkür ediyorum kendisine. Feminist derken, günümüzde her okumuş az buçuk düşünebilir erkeğin de hemfikir olduğu ancak 80li yıllara kadar köle/hizmetçi konumundaki kadınların toplumdaki yerini ifade eden Ursula'dan bahsediyoruz. 

Öte yandan, (feminizmden bağımsız olarak) alıntıladığı yazarlar hangi kitaplara takıldığı hakkında güzel fikirler veriyor. Açıkçası bu denemeler aynı zamanda harika bir okuma listesi. Not düşeyim, en kısa zamanda Virginia Woolf okuna..

Son olarak yukarıda verdiğim konulardan ayrı olarak Çocuk ve Gölge'yi özellikle tavsiye ediyorum. Şiddetle tavsiye edeceğim bir diğer deneme ise sansürü konu alan "Ruhtaki Stalin". Özellikle son günlerde yaşadığımız Fazıl Say'a verilen ceza ve son yıllarda yaşadığımız sansür/mizah hoşgörüsüzlüğü ortamı karşılaştırması için 1973'te yazılmış bu denemeyi öneriyorum.

..Eğer çocuktaki hayal gücünün kökünü gerçekten kazıyabilirseniz, o çocuk büyüyünce bir patates olur..Sayfa26

..Düzyazı, yazı teknolojisinin bir yapımıdır..Sayfa45

..Hiçbir şey acı kadar kişisel ve paylaşılamaz degildir; acı çekmenin en kötü yanı, acının tek başına çekilmesindedir..Sayfa89


1 yorum:

  1. Merhaba,

    Evet, acı genel itibariyle kişiseldir, anlatılan dil ile sınırlanmış olanıdır ki çoğunlukla sizi sevdiğinizi düşündüğünüz insanların umurunda değildir, sadece dinlerler.

    Bunlar kötü ve depresif şeyler midir? Bence, hayır öyle şeylerdir sadece.

    Ahmet Usta

    http://sosyalmedyamacerasi.blogspot.com/

    YanıtlaSil