Şubat 20, 2011

Zamanın Kanı - Maxime Chattam

Dil: Türkçe

Kitapla ilgili birşey yazmadan önce çevirene bi çift sözüm var: İshal olsun inşallah! Bu yazara olan övgülerim (hikayede açık nokta bırakmaması, benim bütün detay sorularıma cevap vermesi) yine geçerli. Ama çeviren mahvetmiş kitabı. Sinirlene sinirlene okudum. Sürekli bi "beriki" lafı geçiyor. Marion şunu dedi, beriki güldü. Beriki ne lan! Ama daha kötüsü var: "Nirengi noktaları". Lanet olası nirengi noktaları yüzünden kitaptan soğudum. Doğan Kitap olacak bir de, mail atıcam uygun bir zamanda. Hiç mi okuyan eden yok. Rezalet bir çeviri. Neyse gelelim hikayeye. Ahmet Ümit'in Beyoğlu Rapsodisi'nden esinlendiğini düşünüyorum yazarın. Ama bir sonraki levelını yazmış. Fransa'daki politik cinayet skandalının tanığı olan Marion gizli servis tarafından Mont St Michel'e gönderilir. Oradaki manastırda rahipler onu saklarlar falan. Bu sırada Marion'un eline 1920lerde Kahire'de yazılmış bir günlük geçiyor. Vahşice öldürülmüş bir dizi 10 yaşlarında çocuk cinayetinin araştıran polisin günlüğü. Sonunu yazmayacağım tabiki ama "Gerçek" nedir, gerçeğimizi biz mi yaratırız tarzı felsefik birşeye dönüşüyor sonunda. Kendi aklımca "yau ben bunun sonunu tahmin ederim" diye yaptığım sıradışı tahminden de sıradışı bir sonu var. Hobarey dedim. Yine çok güzel yazmış. Diğer kitaplarını da tez okumak lazım. Ah bi de şu çeviri olmasa.

9 yorum:

  1. Merhaba. Kitabın sonunda kitabı tekrar okumaya karar verdim. Çünkü tam anlamıyla gerçeği öğrenebildiğimi sanmıyorum. Ve şu anda meraktan çıldırmak üzereyim.Sizin çıkardığınız sonuç nedir acaba? Sonundaki şifreye de bakarak..

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası hiç hatırlamıyorum :) Kitap da şu anda yanımda olmadığından tekrar da bakamadım..

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim yine de.. Ama bakma fırsatınız olursa buraya yazın lütfen :)

    YanıtlaSil
  4. Tamam mutlaka yazarım. Siz de çözerseniz bana hatırlatın lütfen

    YanıtlaSil
  5. Kitabı bende okudum. Sonucu saçma geldi.. Ama sanırım, bu da bir üçlemenin ilk kitabı.. Bundan sonraki 2 kitabada bakmak lazım..
    Kara büyü, karanlığın soluğu, kötü ruh gibi bir üçleme olabilir. Kaosun sırlarına bakacağım birde..

    YanıtlaSil
  6. rejoignezmonialabodusite kitabın sonunda bu şifre çıkıyor bunun hangi dilde ve türkçesinin ne olduğunu birisi yazabilir mi?

    YanıtlaSil
  7. rejoignezmonialabodusite bu çıktı kitabın sonundaki sayılardan birisi türkçesinin ne olduğunu söyleyebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Rejoignez moi au labo du site" çıkıyor. Fransızca "Sitedeki labo'da bana katılın" anlamına geliyor. http://www.maximechattam.com/fr/labo.php
      Sanırım buradan bahsediyor ama ben de denemedim. Üzerinden çok zaman geçmiş :)

      Sil
  8. aynn cok dogru beriki nedir bn bir insan zannettiyordm degilmid aynn ceviri asiri sacma ilk okudugumda anlamistm ztn sadece merakkmdan okuyrm kitapin sn sayfasina biri o sayilari cizms bnde merak ediyrm ins devami guzeldir

    YanıtlaSil