Ağustos 24, 2014

Totem ve Tabu - Sigmund Freud


Dili: Türkçe


Bu kitabı okuduktan sonra Freudculara şu soruyu sordum:

Freud'un Totem ve Tabu'su bir literatür eseri midir yoksa daha çok popüler kitap tarzı mı? Eğer bilimsel literatürse, psikoloji alanında "bilimsel yöntem" 21. yüzyılda o zamankinden ne kadar farklı?

Hiç kimse cevap vermeye tenezzül etmedi o yüzden cevabını bilmiyorum. Bu kitap, evet kült bilinen önemli eserlerden birisi. İlkel toplumlardaki soruglanamaz totem ve tabularla gelişmiş toplumları karşılaştırıyor. Beni pek açmadı.

Yukarıdaki soruma gelirsek, bu kitap eğer bir literatür olarak yazıldıysa çok başarısız. Haa bunu fizikçi l-kimliğimle söylüyorum, şimdiye kadar psikoloji makaleleri falan okumadım. Gözlem-analiz-sonuç ilişkisi çok acayip geldi bana o yüzden bilimsel yöntem adına çok garipsedim ve hiç etkilenmedim. Ha bu bildiğin kitap, literatür değil diyorsanız tamam söyleyecek bir şey yok. Sorumu burda tekrarlıyorum, cevap verebilecek uzmanlar varsa müteşekkir olurum.

Böyle yerden yere vurmuş gibi oldum ama tam öyle değil, eminim ki yaşadığı dönem içinde değerlendirildiğinde inanılmaz öngörülü ve tabu yıkıcıdır..