Mart 16, 2013

Kamyon - Sabahattin Ali

Dili: Türkçe

Malum Sabahattin Ali şu hayatta en sevdiğim yazarlardandır. Öykülerinin derlendiği türlü yayın arasından, benim elimdeki Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Kamyon'u hazırlayan kişi lise 1'deki edebiyat öğretmenim Sevengül Sönmez olunca daha bir keyifle okudum.

Bizim sıradan Anadolu insanının başrol oynadığı, çoğunlukla iç burkan hikayeler.. Hangi birini daha çok sevdim söyleyemem. Alıntıları Kırlangıç adlı öyküden yapıyor olmamın sebebi, sanırım gerçekçi akımda yol almış, yalın anlatımında şahsi fikirlerini neredeyse hiç görmediğimiz Sabahattin Ali'nin kendine ait iki fikri görmüş olmam.. 

Çok keyifle okudum. Bir hikaye bitince durup tadını çıkarayım dedim ama hemen bir sonrakine başladım. Harika bir derleme olmuş. Böylece hap gibi alın okuyun, üzerine bir de Sabahattin Ali'yi hatırlayıp bir de ah çekin derim.

Hatırlatma: Hıfzı Topuz'un kaleminden Başın Öne Eğilmesin adlı Sabahattin Ali'nin hayatını anlatan kitap da çok keyifliydi.. Sevengül Hanım'ın da kaleminden böyle bir kitap çıkmış. En kısa zamanda okuymak dileğiyle.

Kırlangıçlar öyküsünden..
..Kim bilir, belki öbürünün yanlış anlayacağından çekiniyordu. (Çünkü içten duyulan şeyler hep yanlış anlaşılır.)..Sayfa29

..Ve ikisi de, böyle bir yaz geçirmemiş olan diğer kırlangıçlara tepeden baktılar..(Çünkü azlıkta kalanlar çok olanlara nedense tepeden bakarlar.)..Sayfa31

Mart 13, 2013

Üç Anadolu Efsanesi - Yaşar Kemal


Dili: Türkçe


Taaa ortaokulda bize okutulan da, çocuk aklımızla "okulda okutuldu" diye hakkını veremediğimiz kitaplardan. Umarım hala okutuluyordur. Üzerinden uzun zaman geçtiği için unutmuş olduğum, sarı sayfaları mis gibi kokan bir kitap okudum. İçime mis gibi hisler dolduran birbirinden güzel üç hikaye.. 

Kültürümüzü adetlerimizi dilimizi seviyorum yahu, daha ne diyeyim! Şahane! Hani sevdiceğin kucağına kıvrılıp mayışma hissi olur ya insanda, işte aynen o hissi yaratıyor...


..İşte bu sebepten derler ki Köroğlu yiğitliği bir küçümencik itten öğreniktir. Ve de öyledir...Sayfa27

..İnsan anadan yiğit doğmaz, insanı hem yürekli, hem de korkak yapan görgüsü ve aklıdır..Sayfa28

..Telli Nigar Hatun bir güzel bir güzel ki doğan güne sen dur da ben doğayım diyor..Sayfa62