Nisan 15, 2011

Çoluk Çocuk - Patti Smith

Dil: Türkçe

Kitabı bitirmemek için ne kadar uğraştığımı anlatamam. Sadece hiç bitmesin istedim. Hayatının anlamını arayan, kendisi için en doğru yolu bulmaya çalışan eski dostum bu kitabin içinde kendini kaybetmeli. Patti, kendi otobiyografisini yazmış. Küçük kasabada geçen çocukluğundan başlıyor. Ruh ikizi Robert'ın hikayesini de paralel olarak izliyoruz. Patti, Öğretmenlik okuduğu üniversiteyi bırakıyor ve New York'a gidiyor. Sokaklarda yatıyor, şanslıysa kereviz sapıyla besleniyor. Ufak işlerde çalışmayı deniyor ve Robert'la tanışıyor. Tek isteği "sanatçı" olmak. Kabiliyetlerinin henüz farkında değil. Tam olarak hangi sanatı icra etmesi gerektiğini bile bilmiyor ama sanatçı olmak var kafasında. Robert'la beraber ve bazen onsuz çok farklı dünyalara giriyor. Çevresinde Janis Joplinler, Jefferson Airplaneler, Jimi Hendrixler var. Patti daha sanatçı olamadan Janis ve Jimi ölyür. Patti okumayı çok seviyor. Rimbaud hastası. Kalkıp Paris'e gidiyor, geziyor. Şiiriyle, resmiyle müziğiyle harika bir sanatçı oluyor. Sanırım bütün kitabı anlatmak geliyor içimden ama kesmeliyim. Kendi adıma, tamamen büyüleyici bir hayatı olmuş. Burada yazmak doğru değil belki ama kendime örnek aldığım bir hatun. Çünkü birgün ben de içimde saklı o şeyi çıkarmak, tabii bir yandan da bu uzay püsür meselelerinde iyi olmak istiyorum. Gelecek zaman konuşunca hep gelecek olarak kalır gibi geliyor bana, hiç ulaşılmazmış gibi ama umarım uzanabiileceğim mesafededir.


"Solumdaki masada Janis Joplin grubuyla birlikte takılıyordu. Sağımda Grace Slick ve Jefferson Airplane ile Country and the Fish elemanları vardı. Kapıya bakan son masada Jimi Hendrix oturuyordu...."

Nisan 14, 2011

Cem - Hakan Kağan

Dil: Türkçe

Fatih Sultan Mehmet'in ölümünden sonra Bayezid ve Cem arasındaki taht kavgasını konu alıyor romanımız. Mehmet Han'ın ölümünden sonra tahta Bayezid geçiyor. Genel olarak Türkmenler Cem taraftarı ancak yetmiyor. Sonuç olarak Cem Rodos Şövalyelerine sığınıyor. Onlar da Cem Sultan'ı oradan buraya sürükleyip oyalıyorlar. Çocuklarından karısından ayrı kısa bir ömrü oluyor. Cem Sultan'ın zehirlenerek ölmesiyle bitiyor kitap. Açık konuşmak gerekirse, Okay Tiryakioğlu'nun anlatımı gibi akıcı değil Hakan Bey'in kitabı. Akıcılık haricinde, karakterlerin (özellikle Ayaz Bey ve Tozkoparan Bey) genel tanıtımı atlanıp direk detaylara girildiği için bir kopukluk söz konusu. Ya da belki ben salağım anlamadım. Ama benden salak insanların da okuyacağını düşünürsek, bazı olayları ve durumları hikayenin akışı içinde daha iyi anlatabilirmiş. Yazarın bir de Yeniçeri diye kitabı var. Sırada o var bakalım o nasıl. Cem Sultan'ın hayatını merak edenler için basit ve iyi bir girizgah olduğunu söyleyebilirim.

Nisan 06, 2011

Kaosun Sırları - Maxime Chattam

Dil: Türkçe

Sonunda voheyyy dedirten bi kitap. Bazı insanlar oha lan artık diyebilir ama kurgusunu yine harika yapmış Maxime kardeş. Yine bütüün açık delikleri bireeer birer kapamış. Ben açık bulamadım. Sorunluyum ya açığını arıyorum. Bu sefer öyle önceden tahmin edilesi bir sonu olan türden bi kitap diil. Maşallah inanılmaz karışık bi kurgu yapmış. İyi de çıkmış içinden. Bu Zamanın Kanı kitabındaki çeviren gerizekalı diil bunun çevirmeni. Türkçe çevirisi rahatça okunabilir. Aynı kitaptaki gibi, tek başına yaşayan genç kız oluncası, ben de amanın noluyo dedim ama, sonradan açıkladı tabi Maxime :) Tavsiye olunur. Bu arada başlarında tırstığımı inkar edemem. Ha bu arada, vahşetten rahatsız olup da kitap bırakan arkadaşlar, bu kitaptan korkmasın. Yazarın Kötü Ruh kitabı ne kadar ağır vahşetse de, bu kitap o kadar aksiyon. Öyle gözü bağırsağı çıkmış ceset falan fıstık yok.

Nisan 02, 2011

Güneşi Uyandıralım - José Mauro de Vasconcelos

Dil: Türkçe

Canım Zeze büyüdü ergen oldu. O güzel kalbi beyni hala büyük insanların o duygusuzluğundan, umutsuzluğundan uzak. Bu sefer yüreğindeki cururu kurbağası Adam ve tatlı hayali babası Maurice var. Bir önceki kitaptaki ailesinden alınmış ve başka zengin bir aileye verilmiş Zeze. Okulundakiş rahiplerden Fayolle ile çok iyi anlaşıyor. İçindeki güneşi uyandırıp ölmek isteğinden uzaklaşıyor. Aslında sayfalarca yazılır bu kitap üzerine de. Nasıl bir hata yapmışım ben şimdiye kadar bunları okumamakla. Daha doğrusu tekrar okumamakla çünkü "gerizekalı olduğum" fikri hala sabit. O zamanlar hiçbir şey anlamamışız. Denizim de şimdi okuyor ama zorla okudu hatta bitirmedi bile bu iki kitabı. Biraz büyüyünce.. Küçük Prens ayarında diyorum çünkü çocukluk-büyüklük kargaşaları benzer ve çocukların dünyasının hayal gücünün aslında "üstün insan" olduğu konusunda hemfikirler. Bundan sonra 3 başucu kitabım var...