Ocak 11, 2011

İstanbul Hatırası - Ahmet Ümit

Dil: Türkçe

Hem iyi hem de kötü anlamda "klasik bir Ahmet Ümit kitabı" demek istiyorum. Önce kötüden başlayalım zira küçük bir kısmı. Daha önce Ahmet Ümit okumuş olanlar için tanıdık olacak ama burada yazmamam daha iyi. Katil kim çıkacak acaba sorusunun cevabı yazara aşinaysanız hiç sürpriz olmuyor. Ama ilk kez bir kitabı okunuyorsa çok hoşa gideceğinden eminim. Gelelim iyi kısmına. İstanbul'un kuruluşundan itibaren günümüze kadar bütüüüün hikayesi var kitapta. İstanbul'un belli tarihi yerlerine ellerinde eski sikkelerle kurban edilmiş gibi bırakılan cesetleri araştırıyor Nevzat Komser. Yanında da Ali ve Zeynep. Hikaye örgüsü tabii ki süper ama kitabın asıl olayı, özellikle Kavim ve Bab-ı Esrar'da olduğu gibi inanılmaz bilgilerle dolu olması. Ahmet Bey yine harika bir araştırma ortaya koymuş. Hayatımda ilk kez Osmanlı tarihine ilgi duyduğumu, merak ettiğimi ve daha çok okumak istediğimi hissettim. Televizyon'da da Kanuni'yle ilgili dizi başlıyor zaten, onu da izlerim kesin. Kitaba dönmek gerekirse, İstanbul'un uğramadığımız muhitlerinde Balat'ta çok sahne var. Bir de rakı sofrası muhabbetleri var ki aman allah, nası canı çekiyo insanın.. Çok güzel anlatılmış. Mutlaka okunmalı.

Ocak 06, 2011

Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali

Dil: Türkçe

Öncelikle, bir önceki kitapta olduğu gibi Sabahattin Ali'nin yazım dilini çok sevdiğimi söylemeliyim. Bu hikaye öncekinden farklı. Kitap tümüyle birinci tekil şahısla yazılmış ama 2 değişik yazar var. İlk yazar bir bankada memur olan tercüman Raif Bey'in iş arkadaşı ağzından yazılmış. Daha sonra silik bir karakter olan Raif Bey ile kurduğu arkadaşlık sırasında Raif Bey'in yazdığı bir deftere geçiyor. Yani Raif Bey'in ağzından dinliyoruz. Raif Bey meğersem 10 yıl kadar önce Berlin'e gidip bir süre kalmış. Orada ressam Maria Puder ile arkadaşlık etmiş. Hüzünlü ve çok güzel yazılmış bir hikaye.

Ocak 04, 2011

Ateşle Oynayan Kız - Stieg Larsson

Dil: Türkçe

İlkinin hemen ardından zıııp diye bunu da okuyuverdim. Nihayet gizemli Lisbeth'imizin geçmişi hakkında bilgi ediniyoruz. Nefes kesici bir hikaye var. Cinayetler falan filan. 3. kitabın çevirisi ocakta çıkmalıymış, haniiii??? Nerdee????

Ocak 02, 2011

Ejderha Dövmeli Kız - Stieg Larsson

Dil: Türkçe

Üüüüüüfffff!! İNANILMAAZ! Yeni idolümü Lisbeth olarak belirledim. İsveç'te geçiyor bütün hikaye. 3 kitabın birincisi. Polisiye türüne dahil edilebilir. Kitabın ilk yarısı olayların takibi açısından zorlayıcı, belki çeviri okuduğumuzdan dolayıdır. Çok güzel gerçekten. Kurgu, olya örgüsü çok güzel, kafalarda soru işareti bırakmıyor. Yani, bırakıyor da bir sonraki kitap için bir açlık olarak. Filmi de var bunun. İzledim, hiç beğenmedim. Değiştirmişler hikayeyi atlamışlar falan, hiç hoş deel.